Hopp til hovedinnhold

Årsutstillingen 2023: En minneverdig åpningskveld

19. oktober var det duket for fulltegnet åpningskveld for Årsutstillingen 2023 på Nasjonalmuseet – med hele 500 gjester. Flere av kunstnerne fortalte NK om deres opplevelse av å se den ferdige utstillingen.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery innledet kvelden med en engasjert åpningstale, hvor hun skildret sin opplevelse av verkene. Hun sa blant annet at dette «er jo materialer som snakker til oss. Fordi det er en del av oss, av vår historie, vårt DNA – av hvem vi er». Statsråden sa videre at kunsthåndverk og materialbasert kunst har en helt egen evne «til å peke både bakover og fremover på en og samme tid. Virke kjent og nært – og nytt».

Jaffery erklærte at vi trenger kunsten, og da trenger vi også kunstnerne: «Legger vi ikke til rette, så er det bare de mest privilegerte som har råd til å lage kunst. Det blir et fattig kunst- og kulturliv – for oss alle!»

Jaffery avsluttet med å gjengi de høye søkertallene for årets utstilling, som viser at «materialbasert samtidskunst i høyeste grad er et felt som er oppe og sparker, akkurat slik vi ønsker» og takket for innsatsen til alle kunstnerne, Norske Kunsthåndverkere, museet og utstillingsjuryen.

Kulturminister Lubna Jaffrey fikk i forkant av åpningen en omvisning i utstillingen, som hun viste stor begeistring for.

Jafferys tale ble etterfulgt av taler fra Nasjonalmuseets nye direktør, Ingrid Røynesdal, og daglig leder i NK, Lise Stang Lund. Deretter ble utstillerne hedret, og til sist i åpningsseremonien kom prisutdelingene, som du kan lese alt om her. Silje Kjørholt, en av utstillerne i Årsutstillingen, fremførte performancen “KJ KN KA” i løpet av kvelden. 

Se flere bilder fra åpningen i bildekarusellen nederst i saken.

– Lærerike fagdiskusjoner

Størsteparten av de utstilte kunstnerne var til stede under åpningen. En av dem var kunstner Ellen Grieg, som stilte ut på Årsutstillingen for første gang allerede i 1976. I år stiller hun ut med verket “Halvstikk” – inspirert av knutens rolle som verktøy og i visuelle uttrykk, samt former og farger hos marine arter som fisk og koralldyr. Hun var storfornøyd med de mange fine talene, og å få tilbringe kvelden med dyktige kollegaer.

– Når man ser seg rundt i rommet, er det lett å se at det er et svært høyt nivå på de som stiller ut. Jeg liker spesielt godt at det er mange forskjellige uttrykk. Man kan virkelig merke at juryen er godt sammensatt av forskjellige interesser og kunnskap, sa hun.

En av utstillingens debutanter, kunstner Terje Grimen, hadde med seg den anonyme sjøsamiske aktivisten han har samarbeidet med om verket Repparfjorden “22:45 – 22.08.2021” til åpningen.

– Jeg har vært heldig å få være med og se litt av installeringen og få jobbe med noen av konservatorene i forkant av utstillingen. Så jeg setter stor pris på de mange lærerike og spennende fagdiskusjonene vi har hatt, sa Grimen.

De håper begge at verket vil være med å skape en større forståelse for demonstrasjonene på Repparfjord/Riehpovuotna, og den pågående kampen for å bevare landområdene i Sápmi.

– Det er en viktig kamp som jeg håper alle setter seg inn i, og at de tenker på betydningen av hva som skjer rundt oss i dag når de ser verket. Det synes jeg Terje har klart å formidle utrolig fint, sa den anonyme sjøsamiske aktivisten.

– Levende og relevant

Anna Talbot bidrar i Årsutstillingen med verket “Sloppy Seconds no2 / Rester nr2”. Hun har selv sittet i juryen tidligere og fortalte under åpningen at hun derfor setter ekstra stor pris på den omfattende prosessen som ligger bak en utstilling som dette.

– Når jeg ser det, kjennes det ut som en levende og relevant utstilling. Mange verk tar opp viktige samfunnsspørsmål, samtidig som flere jobber tett på ulike materialer.

Hennes eget verk er laget utelukkende av restematerialer.

– Vi kunstnere produserer jo enormt mye, så jeg hadde lyst til å bruke det som kanskje blir sett på som rene “leftovers” til å skape noe nytt. Og tittelen er altså gitt med glimt i øyet! sa hun.

Sverre Tveito Holmen var også tilstede under åpningen og mente utstillingen viser hvor seriøst kunsthåndverket blir tatt. Han stiller selv ut med fire verk: “TRILLEREDSKAP modell 8680 - limited edition”, “STILLEBEN, på dynamisk boogievogn og integrert behovsstyrt singel støttefot”, “RØD LØPER” og “YAKUNINS DRONE”.

– Utstillingen viser hvilken fantastiske bredde hele vårt område rommer, og den store fagligheten skinner tydelig igjennom. Det gir også en god dynamikk rent utstillingsmessig, som jeg selv setter pris på og håper publikum også liker, sier han og fortsetter:

– Så stort mangfold og originalitet i verkene er både utfordrende og gir folk noe å undre seg over – for det skal de jo.

Langvarig samarbeid

Samarbeidet mellom Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet har en lang tradisjon. Hele 20 ganger har Årsutstillingen blitt vist i det tidligere Kunstindustrimuseet i Oslo. I juryen for årets utstilling sitter smykkekunstner Ingjerd Hanevold, keramisk kunstner Moa Håkansson, glasskunstner Kjersti Johannessen og Nasjonalmuseets juryrepresentant; kurator Inger Helene N. Stemshaug.

Tusen takk til alle utstillere og gjester som stilte på åpningen og bidro til den store kvelden!

Utstillingen står helt til 30. desember. Les mer.

Formidlingsprogrammet framover finner du her.


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt